Carnavalsgroepen kunnen deze winter terecht in tijdelijke bouwloods

Carnavalsgroepen kunnen deze winter terecht in tijdelijke bouwloods

Nieuws

Het vinden van bouwruimte is een van de grootste uitdagingen van carnavalsgroepen. Gelukkig valt deze hindernis voor komende winter weg. Samen met De Deurdreiers uit Groessen en Stichting Dickens in de Liemers hebben we een tijdelijke oplossing gevonden. De komende maanden is de voormalige manege Landsmaat beschikbaar voor de bouw van wagens en karren.

Landsmaat aan Den Oldenhoek in Groessen staat op de nominatie om gesloopt te worden voor de mogelijke komst van de A15. Tot dusver staat de voormalige paardenmanege nog op z’n benen. Rijkswaterstaat en de huidige beheerder (Stichting De BongerdBühne) hebben toestemming gegeven deze locatie te gebruiken als bouwruimte. Tot en met eind maart kunnen carnavalsgroepen erin om hun wagens en karren op te bouwen en af te breken. Op woensdag 7 december (20.00 uur) is er een infosessie voor groepen met belangstelling. Stuur een e-mail naar info@nathalzenloo.nl. als je groep interesse heeft om deze avond bij te wonen.

Structurele oplossing
Tijdens de infosessie geven we uitleg over de mogelijkheden voor gebruik van de hal. Daarnaast vertellen we meer over de lobby en acties die we achter de schermen uitvoeren om een permanente ruimte te betrekken. Daar zijn we, samen met De Deurdreiers en Stichting Dickens in de Liemers, al een paar jaar mee bezig. We zien dat bouw- en opslagruimte voor carnavalswagens, decorstukken en andere materialen steeds schaarser wordt, terwijl die zo belangrijk is voor de optochten en andere evenementen.

In het ideale scenario betrekken we een bestaande loods in het buitengebied. Alternatief is dat er een perceel beschikbaar komt waar er eentje gebouwd mag worden. Hoe simpel dit op het misschien ook lijkt, de praktijk is compleet anders. De tot dusver besproken en onderzochte locaties vallen allemaal af vanwege dwarsbomende regelgeving. Het draagvlak voor de plannen is echter groot. Ook de gemeente Duiven is betrokken.

Oproep
In gezamenlijk overleg hebben we nu besloten een publieke oproep te plaatsen. Mogelijk zijn er agrariërs die denken aan stoppen of ruimte over hebben, of misschien is er toch ergens een perceel beschikbaar waar volgens de regels een loods gerealiseerd mag worden. In dat geval komen we graag met diegene in contact.

Foto: Willy Driessen (De Deurdreiers), André Oudendag (Stichting Dickens in de Liemers), Rik Booltink (De Nathalzen) en Geert Smits (De Deurdreiers) zijn blij met de tijdelijke oplossing, maar zoeken nog altijd een permanent onderkomen.