Carnavalsstoptocht: Groessens en Loos alternatief voor afgelaste optochten

Carnavalsstoptocht: Groessens en Loos alternatief voor afgelaste optochten

Nieuws

Onze optocht en die van De Deurdreiers (Groessen) gaan volgend jaar helaas niet door. Het goede nieuws is dat we samen wel een mooi alternatief hebben: de Carnavalsstoptocht. Die zal in het eerste weekend van juli de honger stillen van de vele deelnemers en trouwe bezoekers van de optochten in beide dorpen.

Over de reden van de afgelasting van de optochten in Groessen (zondag 27 februari) en Loo (maandag 28 februari) kunnen we kort zijn: het coronavirus maakt het voor deelnemende groepen en onze verenigingen onmogelijk om de optochten goed en veilig voor te bereiden. De onzekerheid over de coronamaatregelen tijdens carnaval haalt bovendien een deel van het plezier weg. Is alle moeite die we doen niet voor niets?

Carnavaleske fietsroute
Samen bedachten we een mooi alternatief: de Carnavalsstoptocht. Carnavalsgroepen, verenigingen, buurten en andere enthousiastelingen worden uitgedaagd om carnavaleske creaties te bedenken en maken. Die worden veilig opgebouwd naast de openbare weg. De Deurdreiers en De Nathalzen verbinden alle punten in een fietstocht. Bij de creaties houden de fietsers even halt, vandaar de naam Carnavalsstoptocht.

“Bij onze traditionele optochten trekt er een optocht aan je neus voorbij; ditmaal leggen de bezoekers een route af. De carnavaleske thema’s die groepen normaal gesproken op een wagen of als loopgroep uitbeelden, zijn ditmaal langs de fietsroute te zien. We doen een beroep op ieders creativiteit: een selfiespot, een ballonnenboog, poppen langs de route – het kan allemaal”, zegt René de Kramer, voorzitter van De Nathalzen.

“We maken er een grootse happening van voor jong en oud. Het zou geweldig zijn als mensen verkleed op de fiets stappen. Ook hopen we erop dat inwoners de straten prachtig versieren, net als tijdens carnaval”, zegt Ralf Diesvelt, voorzitter van De Deurdreiers. “Er zijn stoppunten in Loo en Groessen. En wellicht ook in Duiven. Deelnemende groepen en fietsers mogen ervan uitgaan dat we alles op een veilige, coronaproof manier zullen organiseren.”

Inschrijving start binnenkort
Carnavalsgroepen die in de bestanden van De Deurdreiers en De Nathalzen staan, worden binnenkort aangeschreven en uitgenodigd om deel te nemen. In die mailing staan meer details over de Carnavalsstoptocht.  Sinds twee weken is een commissie actief om het evenement tot in de puntjes voor te bereiden.