Elfde van de Elfde: opening seizoen

Elfde van de Elfde: opening seizoen

Nieuws

Op Elfde van de Elfde (11 november) begint het carnavalsseizoen officieel, ook bij De Nathalzen. We openen het jaar als altijd met een gezellige avond en doen er dit keer een extra schepje bovenop, omdat Elfde van de Elfde op een vrijdag valt. De meesten hebben de volgende dag vrij, en dus kunnen we het iets uitgebreider vieren. We hebben natuurlijk muziek van Excelsior – in carnavalstijd beter bekend als Loos Alarm – en Williams Music Express.

We vieren Elfde van de Elfde in schuttersgebouw Willem Tell. Om 20.11 uur opent president René de Kramer het carnavalsseizoen, gevolgd door een woordje en de huldiging van enkele jubilarissen. Uiteraard zijn ons kabinet, het jeugdkabinet, de raad van elf en de senaat daarbij aanwezig. Aansluitend toosten we op wéér een geweldig carnavalsjaar en nemen we alvast een voorschot met een gezellige avond (tot 00.30 uur). Het feest op Elfde van de Elfde is voor iedereen te bezoeken, leden en niet-leden. De toegang is gratis.

Waarom opent het carnavalsseizoen op Elfde van de Elfde? Wel, het getal elf staat al eeuwenlang bekend als het getal van de gekken. Daarnaast wordt gezegd dat het getal elf is gekozen om de Franse bezetters voor schut te zetten. Aan het eind van de achttiende eeuw werd in het Rijnland al carnaval gevierd. Toen het gebied bezet werd, werd carnaval gebruikt om de bezetters belachelijk te maken. Elf zou dan afgeleid zijn van de woorden égalité, liberté en fraternité, oftewel de drie principes van de Franse Revolutie.