In Memoriam

In Memoriam

Nieuws

Dit voorjaar hebben wij met groot verdriet afscheid moeten nemen van Hans Zieleman, een warm en betrokken persoon met een enorm hart voor het Loose verenigingsleven. Voor De Nathalzen is hij van onschatbare waarde geweest. Op deze plek willen we onze dank uitspreken voor het vele werk dat Hans heeft verzet en alles wat hij ons heeft nagelaten. We hebben de afgelopen tijd aan den lijve ondervonden hoe groot zijn gemis is. Vanzelfsprekend willen wij iedereen die het verlies nog geen plaats heeft kunnen geven veel sterkte toewensen.

 

Officieel was Hans de laatste jaren voorzitter van De Nathalzen (een functie die hij formeel gezien vervulde tot aan de vooravond van zijn uitvaart. De voorzitterswissel stond bizar genoeg al geruime tijd voor die datum gepland), maar in werkelijkheid was hij meer dan dat. Veel meer. Hans was de bindende factor binnen de vereniging, de brug tussen jong en oud, de man met vernieuwende ideeën, degene met, zo leek het, oneindig veel energie. Zijn optimistische blik en wilskracht werkte voor velen aanstekelijk. Voor heel wat mensen was hij een voorbeeld.

 

Dat Hans een gangmaker in het Loose verenigingsleven was, is achteraf gezien misschien niet eens zo vanzelfsprekend als het voor sommige mensen de laatste jaren leek. Hans verhuisde pas in 2000 van Oosterbeek naar ons dorp. Waar wel eens wordt beweerd dat het voor ‘een buitenstaander’ vrijwel onmogelijk is om door te dringen tot de ziel van een hechte dorpsgemeenschap, burgerde Hans vrijwel moeiteloos in. Hij was direct een man van het dorp, iedereen mocht en zag hem graag. Het feit dat hij al binnen één jaar prins carnaval was, zegt meer dan genoeg. Hans heeft ons veel nagelaten. Het gaat te ver om al zijn verdiensten op te sommen. Maar als we toch iets moeten uitlichten, dan de Loose Avond. Hans vond dat een echte carnavalsvereniging niet zonder een pronkzitting kon. Hij stelde voor om de pronkzitting van Loo, jaren geleden een stille dood gestorven, weer nieuw leven in te blazen. Met zijn bevlogenheid lukte het hem om de Loose Avond op te bouwen tot een evenement van formaat. Sceptici die meenden dat ‘mensen in Loo toch niet warm zouden lopen voor zo’n avond’ snoerde hij de mond.

 

Het was een grote wens van Hans om ooit op het podium van de Loose Avond te staan. Hij wilde met een zelf bedachte act optreden voor zijn dorp. Dat voornemen paste naadloos in de krachtige formule die hij ooit bedacht en bewaakte: de Loose Avond is een evenement met artiesten uit de lokale gemeenschap; voor dure buutreedners uit Brabantse oorden geen plek. Met zijn dochter studeerde hij voor de Loose Avond 2013 een carnavalesk optreden in. Toen in november bleek dat Hans ernstig ziek was, trok hij noodgedwongen een streep door die wens.

 

Hans wilde carnaval 2014 beslist nog meemaken. Dat vertelde hij meermaals aan de mensen in zijn omgeving toen bleek dat de strijd tegen zijn ziekte niet te winnen viel. We zijn daarom blij dat we tijdens carnaval, in de maand voor zijn overlijden, samen nog een borreltje hebben kunnen drinken. Hans overleed begin april. Wij blijven hem herinneren als een bevlogen en energieke man die belangrijk is geweest voor de wederopstanding van onze vereniging. Alle functiebekleders zijn het aan hem verplicht om hetgeen hij ons heeft nagelaten te koesteren.

 

Bestuur en functiebekleders van De Nathalzen